Spa by us

 

rosacea

 
Rosacea är ett kroniskt sjukdomstillstånd som utvecklas stegvis och karakteriseras av rodnad, kvisslor, röda gryniga ögon, hetta eller sveda.

 

Sjukdomen förväxlas ibland felaktigt med akne men skiljer sig på flera viktiga punkter. Både vid akne och rosacea har man rodnande knottror och ibland även varblåsor. Men vid rosacea saknar man de pormaskar som ofta finns vid akne. Dessutom drabbas i första hand de centrala delarna av ansiktet (kring näsan och på kinderna) vid rosacea, medan akne brukar finnas i hela ansiktet och ofta även på rygg eller bröst.

Ca 10% av den vuxna befolkningen drabbas av rosacea. Män och kvinnor i alla åldrar kan drabbas men rosacea är vanligare hos kvinnor. Vanligtvis börjar rosacea i 30- till 40-årsåldern, sällan före 20 års ålder. De som generellt löper större risk att drabbas är människor med blek hud som t ex de med nordiskt eller keltiskt ursprung.
 

Symptom

 
Rosacea kan snabbt förvärras vid användning av irriterande utvärtes produkter eller av annat som kan orsaka irritation eller öka blodkärls genomströmningen till ansiktet. Personer som har rosacea bör därför försöka minimera sådant som kan förvärra tillståndet t ex sol, alkohol, stark mat, kaffe och stress. Endast milda hudvårdsprodukter speciellt framtagna för känslig hud bör användas. Vid vistelse i sol bör solskyddskräm användas.
 

Behandling

Det är olika för olika individer hur huden irriteras och av vad, därför är det viktigt att ha en konsultation och gå igenom individuella behandling plan samt hemmavårdsprodukter.

 

Ring för bokning av tid för behandling eller konsultation 086112311 info@spabyus.se