Spa by us

 

Akne

Akne även benämnt acne vulgaris, i vardagligt tal också kallat finnar innebär kvisslor på huden orsakade av en inflammation i talgkörtlarna. Inflammationen anses i sin tur vara orsakad av infektion av vanliga hudbakterier (särskilt propionibacterium acnes).

 

Dessa bakterier omvandlar det bra fettet, som ska smörja och skydda huden till en mer aggressiv fettsyra. Denna aggressiva fettsyra börjar i sin tur irritera och skada huden, huden vill då ha bort det och motverkar detta genom att skapa en inflammation i huden, vilket är huden och kroppens försvar mot bakterier och då uppstår det är nu en ”finne”. I vissa fall bildas det bara en öppen pormask, som låter talgen läcka ut. I andra fall kan hårsäcken brista inåt och acne bölder kan uppstå.

 

 

Pubertal akne sätter igång när puberteten börjar. 85 % uppger att de någon gång under tonåren haft problem med akne. Akne är en hudsjukdom som även kan drabba vuxna.

 

Orsaken kan alternativt anges som igensättning eller inklämning av porer, som dels hindrar utflödet av talg till hudens yta varvid en så kallad pormask uppstår, dels stimulerar en självförstärkande inflammatorisk reaktion.

Vanliga områden att drabbas av akne förutom ansikte är nacke, bröst och rygg där hudens porer är som störst och mest utvecklade.

 

Acne beror inte på smutsig hud. Den svarta pricken i pormasken är inte smuts, utan oxiderat pigment av samma slag som ger dig solbränna, samt gamla talg rester. När detta kommer i kontakt med syret i luften så oxiderar det och får sin mörka färg.

 

Allmänna tips och råd:

Tvätta dig inte med starka rengöringsprodukter och undvik tvål och vatten, det irriterar och torkar ut huden. Ju torrare din hy bli desto mer irriterad, röd kommer den bli och huden kommer att producera mer fett då det är meningen att smörja huden.

Kläm aldrig själv på pormaskar och kvisslor på huden, det ger lätt inflammationer som kan leda till att bli fula ärr och dessutom tar läkningen längre tid. Det kan även bli en skada i vävnaden, den här fläcken kan vara röd, brun eller lila, beroende på hudfärg. Den bleknar med tiden, men det kan ta ett par månader eller upp till ett år, ibland längre tid.

Vid måttlig till svår akne är medicinsk hudvård, cosmeceuticals och kemisk peeling bra hjälpmedel. Genom att kombinera medicinsk hudvård och kemisk peeling kan man förbättra hudens struktur, balans och utbrott. Produkterna är djuprengörande mot akne, ökar lyster och glans.

 

Behandling:

 

Vid ditt första besök på Spa by us rekommenderar vi att du antingen gör en kostnadsfri konsultation alt en porrengöring (75 min 950:-) där vi går igenom mer genomgående hur du kan förbättra din hy. Och vi lägger upp en behandlings plan för dig.

 

För bästa resultat så rekommenderas det att man gör en serie kemiska peeler i kur, därefter kan man göra enstaka underhållande peeler någon gång om året. Det är viktigt att man använder medicinska hudvårdsprodukter innan, under och efter den kemiska peelen. Detta för att förbereda, optimera och förlänga resultatet av den kemiska peelen. Självklart kan man använda de medicinska produkterna utan att göra en kemisk peeling.

 

Boka in konsultation eller behandling på info@spabyus.se eller ring oss på 086112311